UITNODIGING: podcastlancering op Urk
29 november: lancering podcast LAND VAN MELK EN HONING Podcast Land van Melk en Honing neemt de luisteraar mee door de bijzondere geschiedenis van de Noordoostpolder en Urk. We gaan precies honderd jaar terug in de tijd – toen de Zuiderzeewet de bouw van de Afsluitdijk en de drooglegging van de eerste IJsselmeerpolder…
Relaas van een polderpionier
“Het leek ons een stap in de goede richting… Het was ook best een heel mooi huis, de bakstenen nog nat, en ik kon het niet laten steeds te denken: o, ik ben de eerste die het lavet gebruikt, en een pan op het fornuis zet. Als eerste maakte ik…
Jantje Visscher, Meester Knipper
In het erfgoeddiscours heeft het lang geduurd tot het werk van lokale, autodidactische kunstenaars volledig werd gewaardeerd. En dat terwijl veel van deze zogenaamde “naïeve kunst” niet afdoet voor het werk van geschoolde kunstenaars. Er is één groot verschil: naïeve kunst ontstaat in de marges, de rafelranden van de samenleving,…
Eibert den Herder, woordvoerder van het verzet
De zomerperiode staat bol van de activiteiten in het kader van 100 jaar Zuiderzeewet. Tijdens de vele vieringen dit jaar wordt veelal gekeken naar de voorspoed die de Afsluitdijk, Wieringen en de Flevopolders ons hebben gebracht, maar een ander aspect blijft een beetje onderbelicht: de oppositie. Want weerzin tegen de…
Dovende bakens en zinkende klokken
Tijdens mijn jeugdjaren hing boven mijn bed in Tollebeek een poster met vuurtorens van Nederland. Ik was er helemaal weg van. Hoe die liefde is ontstaan weet ik niet. Misschien om het beste uit mijn geuzennaam (ik ben aardig rossig) te halen, maar eerder nog omdat het gebouwen zijn met…
Het Urker dialect en het ‘mooie Nederlands’ van de polder
Op Urk ben ik geboren, maar toen ik naar groep drie van de lagere school ging besloten mijn ouders de polder in te trekken. Een twee-onder-een-kap in Tollebeek werd het, precies tussen Urk en Emmeloord in. We woonden in een rustige buurt met veel groen. Op sommige dagen zagen we…
Vliegtuigbrokstukken en verzetssporen
Jonge polderkinderen kunnen trots zijn op hun traptrekker als sommige volwassenen op hun auto. Toen ik peuter was reed ik een knalrode Massey Ferguson, mijn jongere broers een John Deere (met voorlader!) en een Ford. Nog iets later kwam er een skelter, dáármee kon je pas scheuren. Als het even kon…
Urk, calvinisme. De geest vecht en ordent…
Het probleem met een project als deze is dat heel veel wetenswaardigheden de podcast niet zullen halen. En wat komen we veel tegen: feitjes, anekdotes, bijzondere gebeurtenissen. Dat kleine visserseilandje, die vlakke polder… en toch boordevol verhalen. In een relatief dunbevolkt gebied zijn over het algemeen weinig culturele instellingen te…
Een blokwoning met karakter (en langpootspinnen)
Stel, ik vraag je je ogen dicht te doen en je een huis voor te stellen – het halletje achter de voordeur, van daaruit de keuken of de woonkamer in of de trap naar boven. De kans is negen uit tien dat je in je dagdroom door het huis van…
Vaarwel mijn Zuiderzee; de deining van je golven…
Een karakterschets: een Urker houdt zijn blik altijd op het water gericht. Toen ik nog in Zwolle woonde kon ik uren naar de IJssel staren, wanneer ik in Amsterdam ben neem ik weleens zonder reden het pontje naar Noord. Nu woon ik aan de Noordzeekust en betrap mezelf er meer…