Comments (4)
 1. Klaas de Vries (reply)

  maart 2, 2018 at 11:26 am

  De zee zit al eeuwenlang in het bloed van de Urkers. Het maritieme belang van het oude eiland Urk voor onze Nederlandse en zelfs Europese geschiedenis moet dan ook niet worden onderschat..
  Zoals nu nog valt te duiden liep de middeleeuwse rivier of stroom ‘De Naghel’ , de Amnis Nakala, door een vaargeul vlak ten noorden van het huidige Urker bos. Resten van de keilemen stuwwal, de oever van deze geul, zijn nu nog in het landschap daar te vinden.
  Een stuwwal die pas in de twintiger jaren van de 18e eeuw door zware stormvloeden is doorbroken waardoor het eiland Urk toen in grote problemen kwam en veel land ten Noorden van Urk verloren ging. Gelukkig waren er toen de rijke financiën van de Stad Amsterdam om een vrijwel vernieuwde Urker zeewering te bekostigen met als gevolg dat ook heden ten dage het Urker bloed nog krachtig stroomt!

  Dat betekent dus ook dat gedurende de Middeleeuwen de gehele goederenstroom, de Koggevaart, van de Scandinavische landen naar de Rijnsteden en vice versa vlak ten noorden van Urk langs ging. Vervolgens dan langs het in de 13e eeuw in zee verdwenen eiland Naghele en onder Schokland door richting Kampen en verder de IJssel en de Rijn afging.
  Deze Koggevaart van handel en nering kun je de moedernegotie noemen van de middeleeuwse economie waarmee dus mede een fundament werd geleverd aan de Europese cultuur zoals wij die nu nog kennen. Zoals later met de handel van en naar Amsterdam heeft het oude eiland Urk hier dus ook een bijdrage aangeleverd!
  Het Val van Urk en de geul bij Urk van de Naghel hebben voor een groot gedeelte en gedurende lange tijd de welvaart in de Nederlanden bepaald!

  • basvisscher (reply)

   maart 10, 2018 at 2:15 pm

   Dag Klaas,

   Leuk dat je de weg naar onze site hebt gevonden. Bedankt voor de interessante toevoeging!

   Hartelijke groet,

   Bas

 2. Pingback: Eibert den Herder, woordvoerder van het verzet | Land van Melk en Honing

 3. https://iloveroom.co.il/room/דירות-דיסקרטיות-בחיפה/ (reply)

  mei 10, 2023 at 5:41 am

  I was excited to uncover this great site. I need to to thank you for your time for this particularly wonderful read!! I definitely enjoyed every part of it and I have you book marked to check out new stuff in your web site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *