Makers Linda van der Pol en Bas Visscher hebben beiden opa’s en oma’s die aan de dijken werkten in de jonge ‘Noord Oostelijke Polder’– de eerste IJsselmeerpolder. Toch kan het contrast tussen beiden niet groter zijn. De éen komt van Urk, uit een protestants nest, als lid van een vissersfamilie. De ander is een Luttelgeester katholiek uit een boerengeslacht.

In hun families zingen verschillende verhalen rond. Bas’ oma beweert de laatste te zijn die een rondje om heel Urk roeide– vlak voor de dichtmaking van de dijk tussen Lemmer en Urk. Zijn overgrootmoeder Mariap van Urk schreef meerdere klaagzangen op de zoetwording van de Zuiderzee. Over het lot van de Urker schreef ze in de jaren ’30:

Eerst de zee en nu de netten,
nam men van de Urkers af.
En zoo delft men, schop voor schopje,
langzaam aan des visschers graf.

Linda’s grootouders vertelden vol trots over de inspecteur aan de deur en de envelop op de mat. Eén opa pocht graag dat-ie tegen de landuitgiftenaars zei: ‘Voor minder dan 30 bunder doe ik het niet, dan blijf ik liever op het oude land.’

Linda en Bas zijn beiden gespecialiseerd in (de omgang met) cultureel erfgoed. De polder, het water, fascineerde hen van jongs af aan. De geschiedenis die voor hen gesneden koek is, is voor anderen een onontgonnen wereld. Eentje die ze met podcast Land van Melk en Honing ontsluiten willen – opdat-ie nooit verloren gaat.

Achtergrond

Linda van der Pol (1992) studeerde Nederlandse Taal en Cultuur en Cultuurgeschiedenis in Nijmegen en Utrecht. Ze is schrijver en journalist en haar werk verscheen onder andere in De Groene Amsterdammer en in De Gids.

Bas Visscher (1992) studeert Cultureel Erfgoed aan de Reinwardt Academie in Amsterdam. Hij werkt als marketing- en communicatiemedewerker in de culturele sector: thans in de Toneelschuur Haarlem, eerder in Teylers Museum.

Volg ons op Twitter: @lindapolski en @baschz7